• #IberoRomân

Scrisoare deschisă către: GUVERNUL ROMÂNIEI

În atenţia Prim-Ministrului României: Domnul LUDOVIC ORBAN

Domnule Prim-Ministru,

Necesitatea unei schimbări legislative în legătură cu tăierile pădurilor din România este evidentă si indiscutabilă. Chiar noul ministru al Mediului, Costel Alexe, afirma zilele trecute ca în România se taie neautorizat aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn anual. Deşi aceste cifre alarmante sunt cunoscute, mafia pădurilor continuă să existe în România şi să-şi desfăşoare activitaţile ilegale sub ochii parlamentarilor şi ai justiţiarilor din ţara noastră.

Faptul că în Parlamentul României nu există un partid ecologist, se poate vedea clar prin deficienţele de la nivel legislativ, pentru toate domeniile tangente cu mediul înconjurător. Ca ecologişti şi buni romani, noi am dus o muncă grea în realizarea unor proiecte importante pentru ţară şi este necesar ca împreună să continuăm ceea ce am început sa construim, indiferent de culoarea politică, nu pentru PER, nu pentru beneficiul vreunei persoane sau partid, ci pentru România.

Cu toate acestea, înţelegem că în acest moment este greu de format o majoritate în Parlament, deşi a existat un consens pentru moţiunea de cenzură, la fel de bine cum înţelegem şi că nici când exista o majoritate confortabilă, demnitarii români, indiferent de partid, nu au fost sensibilizaţi de apelurile noastre şi ale ecologiştilor.

Majoritatea membrilor Parlamentului European a votat joi o rezoluţie prin care declară "urgenţă climatică" în Europa, aşadar, înca un motiv pentru ca România să ia atitudine în această direcţie.

Astfel, domnule Prim- Ministru, vă solicităm să aduceţi modificări majore legislaţiei privind protecţia mediului prin Ordonanţe de Urgenţă, având ca reper două proiecte ale Partidului Ecologist Român:

- Interzicerea pe 10 ani a exportului de buştean cu sau fără coajă sau lemn rotund, cherestea şi lem de foc

- Interzicerea tăierilor haotice de păduri, începând cu anul 2020

În acest sens, vă punem la dispoziţie proiectul nostru, expunerea de motive şi vă cerem să puneţi capăt masacrării pădurilor din România. Considerăm că este de datoria Guvernului să emită astfel de acte normative, întrucât aceste reglementări nu mai pot fi amânate. Faceţi uz de acest drept legislativ pe care îl are Guvernul pentru că în mod real este vorba despre o urgenţă şi nu mai aşteptaţi consens pentru o majoritate parlamentară. Demonstraţi că sunteţi un bun român, liberal ecologist!.

Dănuţ POP | PREŞEDINTE P.E.R.

2 decembrie 2019