• #IberoRomân

COVID-19 | Columna de opinie: Alexandra Bulgaru

,,Ce s-a întâmplat și se întâmplă este foarte trist, însă aceste situații ne arată și ne reaminteasc faptul că nu suntem invincibili, că nu suntem nici nemuritori și nici atotcunoscători".


En un momento inédito en la historia de nuestra vida hemos buscado opiniones y respuestas sinceras. De la medicina a la geografía, del periodismo a la diplomacia, ruman@s que nos hablan de cómo nos puede transformar esta pandemia, de a qué valores daremos prioridad en el futuro, de cómo evolucionará la economía, o de qué forma cambiarán las relaciones entre las personas y las sociedades. Con solo dos preguntas:

1. Después del coronavirus: ¿cómo crees que cambiará nuestra vida?

2. A tú criterio ¿existe algún factor positivo de esta crisis?
Alexandra Bulgaru

Doctora en Ilustre Colegio de Médicos de Madrid.

United States Medical Licensing Examination (USMLE).


Cum se va schimba viata noastra?


După opinia mea, când vom trece peste această pandemie de Covid-19, asta pentru că sunt convinsă că vom trece, nimic nu va mai fi la fel: nici pe plan economic și nici pe plan social. Explicația din spatele acestor afirmații este următoarea: impactul pe care îl are această situație în care ne aflăm, chiar dacă unii sunt mai puțin conștienți sau nu vor să recunoască, este major, afectând aproape toate sectoarele- industria turistică (hotelieră și alimentară), -industria agricolă, -educatia,-economia, fiind afectată în mod acut prin stoparea temporară, a mii și mii de locuri de muncă, astfel găsim foarte multe familii în impas, deci scade confortul și consumul.


În sectorul sanitar, s-a produs, poate, cea mai mare "revelație", constatându-se că toate țările au fost depășite de situație, asta pentru că toate sistemele actuale se bazează pe protocoale și estimări raportate la cazurile din trecut și că din păcate, nimic și nimeni nu poate estima o pandemie de asemenea proporți. Probabil trebuiau luate măsuri de protecție mai devreme, da, e posibil; probabil era nevoie de mai mult personal sanitar, da, e posibil; cu siguranță se putea diminua vectorul de transmitere dacă comunitățile respectau anumite recomandări de distanțare socială și protecție individuală, da, e posibil, însă nu vom schimba nimic dacă doar stăm și criticăm, fără însă a învățat ceva din această situație. Ce s-a întâmplat și se întâmplă este foarte trist, însă aceste situații ne arată și ne reaminteasc faptul că nu suntem invincibili, că nu suntem nici nemuritori și nici atotcunoscători. Important e să învățăm din tot, pe parcurs, în timp și să ne păstrăm decența, responsabilitatea socială și morală pe care o avem unii față de ceilalți.

Dacă există factori pozitivi în urma acestei crize?


Mă voi axa strict pe sectorul medical, căci doar aici mă pot pronunța cu o oarecare siguranță, cât despre celelalte sectoare, bănuiesc că în educație se vor gândi serios la o digitalizare masivă, astfel încât să existe posibilitatea ca orice elev să aibă acces la tehnologie, deși sunt cam sceptică, gândidu-mă la faptul că în România, de exemplu, încă sunt copii ce nu au o sursă de electricitate.

Avem nevoie de echipamente medicale, de resurse medicale, de o "resuscitare" a sistemului sanitar românesc.

În sănătate, cu siguranță vor exista de acum înainte protocoale noi de acțiune în cazuri de pandemie, se va elabora cel mai probabil un vaccin împotriva virusului, vor exista mai multe stocuri de echipament medical și vreau să cred că se va învăța o mai bună gestionare sanitară, fără interese politice sau personale, punând așa cum este normal, pacientul pe primul loc. Trebuie să se investească mai mult în sănătate, trebuie să fim mai pregătiți și trebuie să lucrăm cu solidaritate, astfel încât eforturile depuse de personalul sanitar, militar și de restul implicat, să nu fie în van. Nu ajută la nimic dacă avem spitale dotate la nivel european, dar cu protocoale învechite, cu aceleași mentalități și orgolii ce nu își au locul și cu un personal neinstruit ce nu poate pune în valoare acele dotări de care dispun. Avem nevoie de echipamente medicale, de resurse medicale, de o "resuscitare" a sistemului sanitar românesc.

Mesajul final pe care vreau să îl transmit este acela de mulțumire a personalului medical de calitate care a fost și este pe baricade din pur devotament, la fel și a celor implicați în implementarea și respectarea prevederilor în vigoare referitor la starea de carantină, dar și a oamenilor decenți și responsabili ce au înțeles care este mecanismul de estompare a acestui virus și aleg să stea acasă protejând astfel comunitatea. Îndemn pe toată lumea la calm, responsabilitate și decență, forța și curaj, totul va fi bine!


IRPress©

266 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo