• #IberoRomân

COVID-19 | Columna de opinie: Aurelian Mihai

,,Experiența pe care o traim este una inedită, scenariu de film în altă situație, dar iată că experiența nu este una virtuală, ci reală".


En un momento inédito en la historia de nuestra vida hemos buscado opiniones y respuestas sinceras. De la medicina a la geografía, del periodismo a la diplomacia, ruman@s que nos hablan de cómo nos puede transformar esta pandemia, de a qué valores daremos prioridad en el futuro, de cómo evolucionará la economía, o de qué forma cambiarán las relaciones entre las personas y las sociedades. Con solo dos preguntas:

1. Después del coronavirus: ¿cómo crees que cambiará nuestra vida?

2. A tú criterio ¿existe algún factor positivo de esta crisis?Aurelian Mihai

Deputat diaspora, legislatura 2012-2016, Parlamentul României

Cum se va schimba viata noastra?


În primul rând, mulțumesc Ibero Român pentru oportunitatea de a transite un mesaj tuturor celor prezenți în Spania, în aceste zile pline de însemnătatea credinței și valorilor spirituale, sărbători pe care și eu încerc să le tratez cu optimism.

Experiența pe care o traim este una inedită, scenariu de film în altă situație, dar iată că experiența nu este una virtuală, ci reală.

Aș considera această perioadă ca pe una de speranță și optimist, în ciuda traumei colective, lucru care ne va marca, probabil, o bună parte din viitorul apropiat. Îmi este greu să fac presupuneri sau o prognoză asupra a ceea ce va urma, dar complexitatea revenirii la o situație relaxată din punct de vedere a vieții sociale, cu siguranță va fi marcată de parcursul ecomic și punerea în aplicare a unui plan de revenire în acest sens, plan derulat de autorități, cu reguli puse în aplicare de mediul privat, pentru a genera, în baza cererii și ofertei, locuri de muncă și venituri capabile să suporte cheltuielile oricărei familii.

O revenire trebuie să existe, dar sper că politicienii trebuie să înțeleagă începând de acum, însemnătatea serviciilor publice, a serviciului de sănătate, a cărui performantă trece prin cercetare, cercetare a cărei valoare se câștigă, în practică, prin calitatea acestor servicii de sănătate, prestate în favoarea noastră, a cetățenilor. Nu vreau să extind comentariul, formulând un răspuns ceva mai consistent, dar cred că scala valorilor într-o societate să fie alta, iar scenariul care aș dori să fie cel derulat de acum înainte, să fie acela în care politicul, prin exercitarea atribuțiilor sale în domeniul Executiv, să își demonstreze utilitatea, asigurând o revenire la calitatea vieții de dinainte de experiența Covid-19, ținând cont de un plan serios de prevenție, de bună informare a cetățenilor, de asigurarea resurselor necesare și bineînțeles, de o serie de etape bine puse în aplicare a acestui plan, pe cară îl văd ca unul intervenționist din partea statului în prima sa etapă, prin care să fim ocrotiți de posibile atacuri speculative, de o inflație exagerată, iar acest lucru, fără o intervenție a statului în primă etapă, nu are cum să fie realizat, în beneficiul majorității cetățenilor.


... sper că politicienii trebuie să înțeleagă începând de acum, însemnătatea serviciilor publice, a serviciului de sănătate, a cărui performantă trece prin cercetare, cercetare a cărei valoare se câștigă, în practică, prin calitatea acestor servicii de sănătate, prestate în favoarea noastră, a cetățenilor.

În partea finală a acestui plan, atunci când revenirea va fi completă, echilibrul economico-social restabilit, când teama de noi situații asemănătoare va fi alungată sau măcar ținută la distanță printr-o bună organizare și prevenție, intervenționismul stata își poate diminua din intensitate.


Dacă există factori pozitivi în urma acestei crize?


Ca economist, poate inspirat și din teoria macroeconomică, influențat de studiul asupra operei lui Samuelson, pe fondul unei boli severe, consider că există și o notă pozitivă în această criză, provocată de ceva nesperat cum este cazul acestui COVID-19 și anume, după un asemenea impas, o criză economică nu ar trebui să apară, ci revenirea să se producă urgent, cum spuneam mai înainte, cererea și oferta să fie criteriile care îndelplinesc nevoia de producție și servicii, asigurarea, în fapt a milioane de locuri de muncă. Spun acest lucru, deoarece, spre deosebire de crizele postbelice, aici nu avem o situație de pierdere a milioane de zeci de vieți omenești, nu avem zeci de milioane de copii ai căror părinți au pierit pe front, ci avem o situație macro, la nivel economic, de înghețară forțată a economiei, iar lipsa activității din această perioadă, ar trebui să conducă la creștere rapidă, asta dacă ne raliem la dimensiunea științifică a economiei aplicată în practică.

Va exista creștere economică, pentru că va exista cerere mare, iar producție trebuie să existe. Vedem și dacă intervenția statului va fi cea corectă, vedem și dacă ambiția și tentativa comercianților va fi una ajustarea a adaosului comercial, la limita decenței, care să le asigure un profit demn în limitele unor prețuri cinstite practicate în fața clienților, vedem și politica băncilor dacă va fi cea adecvată pentru a asigura finanțarea necesară actorilor economici, vedem și ce sector, în afară de cel imobiliar, va cunoaște o criză mai accentuată. Spun imobiliar, ca să dăm un exemplu al unui sector din industrie, acela al construcțiilor, pentru că aici potențialul client, cumpărător de locuintă, dacă nu va avea un loc de muncă rapid și dacă nu va beneficia de creditare la timp, nu va deveni și client, cumpărător cert!


...ci avem o situație macro, la nivel economic, de înghețară forțată a economiei, iar lipsa activității din această perioadă, ar trebui să conducă la creștere rapidă, asta dacă ne raliem la dimensiunea științifică a economiei aplicată în practică.

Mizez, cum spuneam, pe înțelegerea din partea politicienilor, a specialistilor în final, a celor din administrație, în privința asigurării unei economii funcționale, expresie a relevanței umanismului și a solidarității, pentru a ne bucura cu toții de acea doza de demnitate pentru care ne-o dorim, iar pentru acest lucru, aș invita orice politician, orice membru al comisiilor de buget-finanțe, să mai aprecieze încă o data, nu zic obligatoriu, dar măcar să parcurgă opera unor economiști ca Paul Samuleson ori să acorde în aceste zile de repaos, timpul necesar lecturii unui dialog sănătos dintre economiști și politicieni, eu, venind cu exemplul lui Jose Luis Sampedro și Carlos Taibo, Jose Luis Sampedro, fiind și autorul meu preferat, din literatura economică spaniolă! Valabile operele autorilor și pentru varianta politică română și cea spaniolă, cu tot respectul pentru avansul socio-economic iberic necomparat, cu voia dvs. și a cititorilor cu alte exemple, la îndemâna tuturor, în aceste vremuri.


IRPress©145 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo