• #IberoRomân

COVID-19 | Columna de opinie: Lili Crăciun

,,Solidaritatea între oameni (sau lipsa ei) va lăsa urme adânci. Oamenii nu vor uita pe cine s-au putut baza și pe cine nu."

En un momento inédito en la historia de nuestra vida hemos buscado opiniones y respuestas sinceras. De la medicina a la geografía, del periodismo a la diplomacia, con ruman@s que nos hablan de cómo nos puede transformar esta pandemia, de a qué valores daremos prioridad en el futuro, de cómo evolucionará la economía, o de qué forma cambiarán las relaciones entre las personas y las sociedades. Con solo dos preguntas:

1. Después del coronavirus: ¿cómo crees que cambiará nuestra vida?

2. A tu criterio ¿existe algún factor positivo de esta crisis?Lili Crăciun

Scriitor, autoarea romanului ,,Descalza entre cristales rotos de espejo” apărut în Spania în 2017.


După coronavirus: cum credeți că se va schimba viața?


În unele domenii se va schimba. Este posibil ca acele companii, care au reușit să reziste fără să-și suspende activitatea, angajații lucrând de acasă, să continue în această manieră. Companiile ar face economii la plata chiriilor pe sediu, utilități, parcări, etc. iar angajaților li se va părea mai comod să lucreze de acasă. Statele care vor face față cu puține pierderi vor ieși întărite în fața libertarienilor dar prevăd că drepturile și libertățile individuale ale cetățenilor vor rămână restrânse după încheierea pandemiei, aparent ca o plasă de siguranță în fața unei crize viitoare. Va crește comerțul electronic acesta înregistrând o creștere accelerată și în forță în perioada pandemiei.


La nivel de mentalități, sunt pesimistă. Nu sunt adepta teoriei că omul poate deveni rău sau bun datorită unui factor extern fie el și agresiv, aducător de moarte, cum este criza pricinuită de coronavirus Covid 19. Oamenii cu trăsături pozitive le vor avea în continuare, chiar exacerbate multă vreme după ieșirea din criză, iar cei cu trăsături negative vor rămâne ”răi” în continuare. Criza sau orice fenomen extrem, un cataclism sau o catastrofă nu schimbă caracterul omului. Sigur că există excepții și într-o parte și în cealaltă însă excepțiile sunt puține. nu pot crea o nouă regulă.


Foarte probabil, statele vor reconsidera profesionalismul. Criza a arătat că nepotismul, favoritismele politice, promovările preferențiale produc efecte catastrofale.

În opinia dumneavoastră, există un factor pozitiv în această criză?


Indiferent cât de multe lucruri bune ar aduce această criză (acordarea unei atenții mai mari sistemelor de sănătate, reinventarea solidarității) câtă vreme molima a provocat pierderi de vieți omenești, nu pot să susțin că există un efect pozitiv al coronavirusului. Orice efect pozitiv este umbrit de decesul oamenilor. Din punctul meu de vedere viața omului este sfântă. Este trist să existe o singură pierdere din cauza acestui virus pentru ca efectele așa zise benefice să-și piardă valoarea. Cu atât mai mult nu pot vedea partea pozitivă când există atât de multe pierderi de vieți omenești, pe întreaga planetă. Dincolo însă de faptul că nu văd ceva pozitiv atunci când ”pozitivul” s-a născut din moartea unpr oameni, pot spune că:


- Ne vom reconsidera obiceiurile. Criza ne-a învățat că de cele mai multe ori cumpăram prea mult și aruncam prea mult. Oamenii reînvață că nu au nevoie de 6 feluri de brânză în frigider, din care 4 le vor arunca după expirare. E doar un exemplu, dar poate fi generalizat cu ușurință și la haine, încălțăminte, electrocasnice și cam la tot ceea ce achiziționează o familie.

- Foarte probabil, statele vor reconsidera profesionalismul. Criza a arătat că nepotismul, favoritismele politice, promovările preferențiale produc efecte catastrofale.

- Solidaritatea între oameni (sau lipsa ei) va lăsa urme adânci. Oamenii nu vor uita pe cine s-au putut baza și pe cine nu.

- Cred că oamenii vor revaloriza și companiile, în funcție și de dimensiunea lor socială. Până înainte de criză conta exclusiv salariul oferit. Acum, după ce multe companii nu au făcut eforturi să-și protejeze angajații, vor fi privite altfel. Oamenii vor solicita în contractele de muncă mai multe garanții sociale, nu vor mai alege jobul doar după mărimea câștigurilor.


IRPress©

297 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo