• #IberoRomân

COVID-19 | CUM TRĂIESC ROMÂNII AFLAȚI ÎN CARANTINĂ ÎN SPANIA?

Actualizado: 5 de abr de 2020

Mărturii reale. Cum experimentează diaspora românească coronavirusul în Spania ? Am realizat un sondaj de opinie în rândul românilor din diferite comunități autonome, iar acestea au fost răspunsurile lor.

Opinia dvs. este foarte importantă.

Duminică 29 martie 2020 | Echipa de redacție IRPress© | info@iberoroman.com

1. Cum trăiești această situație? Vă este frică de contagiere sau vă faceți griji pentru locul de muncă ?


2. În ce situație se află românii din mediul tău? Are cineva nevoie urgentă de ajutor?


3. Cum crezi că va fi viitorul tău în Spania?


Monica.


1. Eu sunt linistita, urmez toate sfaturile date de autorități iar deocamdată de la muncă continuă să mă plătească. În orice caz nu-mi fac griji pentru muncă.

2. Românii din mediul meu sunt bine, sunt liniștiți pentru locurile de muncă, eu cunosc două familii cu probleme în momentul ăsta dar între noi le ajutăm să treacă hopul ăsta.

3. Cred că Spania se va recupera repede și ne vom recupera locurile de muncă. Cel puțin eu mă rog să fie așa.


Silvia.

1. Cu ingrijiorare, singuratate si anxietate, dar si cu dorinta de a contribui la reconstructia societatii.

2. Contagiere, dar sint ingrijorata pt.lumea noastra pt. ca pot sa-si piarda munca si sa se contagieze.

3. Nu am multi romani prin zona dar urmaresc retelele si percep ingrijorarea generala, dorinta multora de a reveni urgent in Romania. Eu sint spaniola, functionar de stat, nu am probleme cu munca. Imi doresc sa fiu sanatoasa, si mai doresc ca oamenii nostri sa-si mentina increderea si optimismul. Au contribuit mult la cresterea economica a Spaniei si vor coninua sa o faca. Spania nu-i va abandona! Sanatate, incredere si curaj pt toata lumea noastra minunata!!!.Rodica.


1. Situatia de acum mă sperie un pic la ce vad la atii, prea multă neîncredere, irascibilitate, panică, teama. Eu personal am încredere că vom depăși acest greu (în cîteva luni). Sînt optimistă.

2. Contagierea deja am suferit-o. Pentru locul de muncă nu imi este teama, am anunțat încă din momentul cînd a ieșit testul pozitiv. Lucrez în multe case și majoritatea m au anunțat că salariul pe această lună va fi întreg, iar dacă luna aprilie va fi la fel ca martie, imi vor plăti la jumătate. Din cercul meu de cunoscuți cunosc doar un caz a unei femei cu trei copii care să făcut o colecta și a fost ajutată. Atît.

3. Probabil criza în care am intrat se va accentua, probabil voi avea reducere de orar și bani, dar recunosc ca sînt pozitivă. Nu va fi ușor, dar vom reuși. Iar dacă vom ajunge timpuri în care nu ne vom mai permite să trăim aici, eu am investit în țară, am casa acolo și o mică firma de transport.


Corina M.


Trăiesc cu frica să nu mă îmbolnăvesc eu, lucrez cu doi bãtrâni care au mai multe probleme de sănătate şi nu vreau să fie afectaţi. Mă protejez pe mine pe batrâni dar si locul de munca care este f important, încerc să mi-l păstrez.

Eu locuiesc cu o familie de români unde merg la sfârșit de săptămână și ambii au luat virusul. S-au simțit foarte rău, mai ales ea, are 14zile de când a luat virusul şi încă nu i-a trecut, a avut dureri groaznice de cap, febră, dureri in gât, tuse, o durea tot corpu şi diaree. Ea are şi mai multe probleme de sănătate. Soţul ei a luat virusul dupa vreo câteva zile și se simte rău, cu dureri de cap si dureri musculare.

Ei locuiesc singuri și nu pot ieși din casă si nu mai au mâncare din spusele ei.

Viitorul meu în Spania va fi f critic, dacă rămân fără muncă nu mai am din ce trăi. Eu sânt văduvă și sunt singură în Spania.


Cum trăiești această situație? Vă este frică de contagiere sau vă faceți griji pentru locul de muncă ?

Bianca.


1. Mă ocup de mine. Nu aveam timp pentru mine,eram tot pe grabă, acum mă pot uita la filme, pot sta cu pisicile mele. De obicei accept orice situatie si incerc să profit de ceea ce mi se dă. 2. Am prieteni români care profita şi ei să-și compună muzică, altii sunt cu familia, asteaptă să se intoarcă la serviciu. Nu mi-a spus nimeni că are nevoie urgent de ajutor. Ba chiar unii ajută, Vlad Zapu şi-a facut un reality show plus că ajută lumea să-şi facă cumparăuri. 3. Nu ştiu cum va fi viitorul meu in Spania, prefer să mă ocup de prezent. Ín momentul de faţă nu se pot face planuri, nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Trebuie să ne bucurăm că nu suntem bolnavi.


Octavia.


1. Lucrând in -Seguridad privada- mi am asumat de la inceput acest risc, expunerea fiind directă. De pe 24 martie sunt izolată de familie, iar familia de restul. Sunt fire optimistă deşi e greu sa ții distanţa cu un copil mic care are nevoie de afecţiune. În momentul ăsta doresc să ne facem bine, pierderi materiale va suferi intreaga lume, nu am indoieli. Mi-e teamă pentru ai mei mai mult, sănu ii contagiez in caz că am virusul (nu mi-au facut test).

2. Din grupul de prieteni români doar o persoană din Pedro Muñoz a fost bolnavă dar mi-au spus că a trecut cu bine. Majoritatea prietenilor si cunoscutilor români sunt acasă. Este greu, dar fac fată am persoane dragi care sunt expuse direct, dar sunt bine de moment.

3. Viitorul meu in Spania? Suntem in plină pandemie. Incă nu ştim cât va dura, ce se va intâmpla. Cred că vor veni momente dificile, dar suntem puternici. Am trecut prin multe şi suntem căliţi. Mi-este teamă mai mult pentru cei din Romania...


Ana L.


1. În Tenerife sunt mai puține cazuri, iar in comunitatea de români nu există nici un infectat în case. Sunt cu răbdare educați. Fac teme cu ccopiii. Încep chiar să-i învețe să prepare un desert.Acum toți stăm cu familiile si aveam nevoie de aceste clipe.

Alții au frică pentru că intră în detalii despre pandemie, dar pe plan local este bine de moment. Merg pe precauție asa cum se primesc mesajele să dezinfectăm,să purtăm mănuși, măștile când mergem la cumpărături. 2. Încă nu au cerut ajutor, doar pentru măști şi am făcut un apel să ajute cine poate, folosim aplicațiile să ne anunțăm, să ne ajutăm. Avem persoane care se oferă să ajute in cazuri urgente. 3. Mai au de rezolvat cu actele pentru ERTE. Usor nu este, banii se vor termina iar mulți vor fi într-o situație financiară critică. Insula o să prospere, cu timpul turismul se va pune pe picioare. Majoritatea românilor lucrează în acest sector direct sau indirect (constructii, intretinere). Agricultura sigur o să fie alta, investiție acolo unde terenurile sunt părăsite și chiar am câteva cunoștințe care vor să trăiască în zona rurală pe. Insulă. Ne reinventăm.


În ce situație se află românii din mediul tău? Are cineva nevoie urgentă de ajutor?


Dana M.

1. De moment bine, cu multe teme cu copilul si activităţi online... nu imi fac griji cred că avem sistemul imunitar destul de puternic. 2. Din cercul meu sunt persoane inféctate ... dar nevoie urgentă nu are nimeni. De moment si noi cu Părintele de la Mejorada del Campo suntem atenți la asta. 3. Cred că vom reuși, cu Razvan și sperăm că va continua unde era si dacă nu, sigur va găsi ceva, este o persoană muncitoare.. eu lucrez in Domeniul Bienestar ,sunt Asesor de Bienestar .... sigur după asta lumea va fi incântată să le ofer ajutorul meu in privinţa imunitătii și a sănătății in general.


Gran Vía, Madrid, Spania | Photo Samuel SánchezLaura A.


1. încerc să mă adaptez situației date, stind in casă și protejindu-mă cît mai mult posibil. Stau mereu in contact cu familia din țară și cu prietenii de aici și din țară. O oarecare teamă de a mă contagia există, fac parte din categoria persoanelor cu risc ridicat (fost pacient cu cancer mamar acum 5 ani).

2. Mulți dintre cei din jurul meu au probleme de natura financiară, au rămas fără locuri de muncă sau li s-au redus veniturile. Sincer, știu citeva familii care au nevoie de ajutor.

3. Personal am curajul de a privi în viitor, sint bolnavă de optimism și îți pot spune că o perioadă o să îmi fie greu să mai accept contactele directe cu o persoană preferind să păstrez distanta, dar în ceea ce privește viața socială, cea de zi cu zi.... normal, ca şi pina acum.


Marilena As.


1. Nu-mi fac griji nici de contagiere, nici pentru locul de muncă ci pentru sărăcia totală ce urmează după...

2. În zona mea , românii pe care îi cunosc sunt bine ( românii sunt descurcareți şi rezistenți),

3. Viitorul meu în Spania .....îl văd mai bun decât în România.... Doar că trebuie să învăț din nou ce înseamnă sărăcia, să suport nesimțiri, să-mi drămuiesc fiecare cent pe care îl voi munci.


Mariana M.


1. Răspunsul meu la prima intrebare este că atâta timp cât stau in casă,nu iau contact cu lumea exterioară nu mă tem de contagiere. Ptr locul de munca,da!... mă ingrijorez putin. De ce? Ptr că familia la care sunt angajată, s-ar putea să nu mai aibe nevoie de serviciile mele din lipsa de resurse financiare.

2. De moment nu sunt într-o situație de urgență si nici nu stiu pe cineva,din comunitatea românească pct. 3. Sper să nu fim excluși, noi,românii, de pe piața muncii din Spania. Suntem cunoscuți ca buni muncitori,cu contract de lucru si multi ani,in acelasi loc. Din acest pct. de vedere, nu ar fi corect o eventuala excludere.Maxi.


1. Bine, acasa, fara mare schimbare in viata de zi cu zi. Imi fac griji pt locul de munca si sa nu contagiez persoane in varsta 2. Se afla bine majoritatea, a fost un singur caz de urgenta facut public si sa rezolvat 3. Nu stiu cum va fi viitorul, nu citesc in stele dar cu credinta si munca nu poate sa mearga rau.


Alina.


1. Preocupata! Preocuparea vine in primul rand, datorita faptului ca sunt departe de copiii mei! Si cred ca ma sperie gandul, ca daca imi este scris sa mi se intample ceva, nu o sa ii mai vad! Am pierdut vreo 15 ani departe de ei, am muncit pentru a-i ajuta pe ei, sa isi deschida un drum mai usor in viata! Am muncit si pentru noi,si am strans fiecare cent castigat cinstit, pentru a avea o casa in Romania! Speram, si inca mai sper.. sa ne putem bucura impreuna de aceasta casa,cladita cu sudoarea muncii noastre cinstite!. 2. Personal, din cunostintele personale, nu cunosc pe nimeni care sa fie la limita! Am aflat de prieteni ai altor prieteni, care trec mai greu prin aceasta situatie, datorita concedierilor masive, si acolo unde exista familie monoparentala cu 2 sau mai multi copii,lucrurile cred ca sunt destul de ingrijoratoare! Deci..nu..nu cunosc pe nimeni care sa aiba nevoie urgenta de ajutor!! 3. Nu am vazut niciodata pe durata lunga viitorul meu in Spania! Pentru mine Spania a fost o gura de oxigen, insa intotdea una am stiut ca este ceva temporar si ca o sa ma intorc la mine Acasa, in Romania!! Planuisem sa o facem in anul 2023, acum..nu avem niciun plan!! Acceptam ceea ce ne aduce ziua de astazi, si speram la ziua de maine! Atat! Nici acum, cand Spania, Madridul este lovit puternic de criza acestei Pandemii...eu..nu stau acasa! Continui sa lucrez, iar asta nu imi permite sa imi fac planuri!! Probabil ca dupa ce o sa trecem de perioada aceasta,o sa plecam mai inainte decat ne-am propus initial!! Am realizat ca banii niciodata nu imi sunt suficienti si timpul nu imi apartine!! Sper totusi sa am suficient de mult,sa ma pot intoarce langa copiii mei!!!.Cum crezi că va fi viitorul tău în Spania?

Ramona D.

1. Orice persoana care merge la centrul de sănătate cu simptome de gripa este considerată suspecta de coronavirus .Eu fac parte din aceasta categorie și sunt izolata in camera din apartamentul in care locuiesc din data de 16 martie .Am respectat cu strictețe regulile de igiena și protecție, chiar daca după 3 zile nu mai aveam nici un simptom de gripa. Normal dacă respecțam regulile de igiena și protecție ar trebui sa ne simțim in siguranța dar nu este așa deoarece avem de a face cu un virus care se transmite foarte repede și ușor,suferă mutații și afectează persoanele de orice vârsta. Eu lucrez ca maseuza și esteticiana la un salon de frumusețe și cum am contact direct cu clienții perioada asta și imediat următoare nu pot lucra și asta îmi diminueaza considerabil câștigurile . 2. In general toți respectam perioada de izolare doar cei care prin natura muncii lor sunt obligați sa meargă la munca.Si spre bucuria mea nu cunosc pe nimeni sa aiba nevoie urgentă de ajutor 3. După aceasta perioada de carantina nu vom mai fi la fel și vom avea alte priorități. Viitorul, de moment, este incert pentru ca vor fi schimbări majore in toate domeniile.


Emil. L

1. Depasesc destul de bine situatia, respectand starea de urgenta, cautand zilnic sa-mi ocup timpul intr-un mod constructiv (citesc, crosetez, gatesc, etc). Cred ca fiecare dintre noi avem o oarecare teama de infectare, cat si ptr. locurile de munca, insa fiind o persoana optimista am incredere ca totul v-a fi bine, totul v-a intra in normal si ca ne v-om relua activitatea si toate activitatile cotidiene.

2. Románii cu, care interactionez sunt bine, dar binenteles ca sunt preocupati de situatia urmatoare, vazand in publicatiile pe internet, televizor si nu numai ca situatia in Spania este destul de critica si stim cu totii ca nu v-a fi simplu. Din persoanele cunoscute,nu sunt cazuri cu infectare, si-mi doresc nici sa nu fie nevoie de ajutor. 3. Eu personal cred ca totul v-a fi bine in viitor (daca o persoana este sanatoasa, dornica de munca,sigur ca se v-or gasi solutii , chiar daca v-a trebui sa ne straduim m-ai mult, sa apreciem ceea ce avem, sa respectam legi ale statului, si nu in ultimul rand al naturii.


Mariana A.


1. Eu personal traiesc acesta situatie cu speranta si optimism, stam in casa , Imi este frica de raspindirea virusului, se raspindeste foarte repede si consider ca oamenii nuu au luat in serios acest virus de la inceput. Locul de munca o sa il recuperez dupa ce termina perioada de carantina. De momento reflexionez, si astept in fiecare zi statistica cu situatia actualizata a Covid-19. 2. Prietenii mei romani sunt bine, nuu cunosc cazuri de persoane infectate cu Coronavirus si nici nuu cunosc cazuri de romani cu necesitati , in zona unde locuiesc. 3. In cazul meu viitorul nuu se va schimba, eu voi continua sa fac ceea ce am facut si pina acum. SPERANTA SI OPTIMISM SI IMPREUNA VOM DEPASI ACEASTA SITUATIE!
146 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo